Lezing Swains W8S

Op vrijdagavond 19 april kwam Ronald PA3EWP in het clubhuis van A12 een lezing geven over zijn gemaakte DX-peditie naar het eiland Swains. Ronald is een bekend radioamateur die al menig amateur blij heeft gemaakt met een nieuwe/onbekende DXCC in het log. Ronald is de laatste decennia veelvuldig, vanuit soms ver afgelegen oorden, radioactief geweest maar deze avond ging het over zijn vorig jaar gemaakte DX-peditie naar het eiland Swains.

De gebruikte call was W8S en enige aanwezigen in de zaal gaven aan verbinding met dit station gemaakt te hebben. Ronald begon het verhaal over de voorbereidingen; Bizar hoeveel er geregeld moet worden om het eiland te mogen en kunnen activeren. Ook qua materialen wordt alles minutieus voorbereid; antennes getest, passende kabels bij de antennes, alles labelen en in de juiste kisten verpakken. Dit alles om bij aankomst op het eiland zonder problemen snel “on the air” te kunnen zijn.

Heb je uiteindelijk alles goed geregeld, dan gooit plotseling het Corona virus roet in het eten en moet alles voor een langere periode uitgesteld worden. Gelukkig kon later de draad weer worden opgepakt en werd alles weer geregeld om van 4 tot 17 oktober 2023 actief te kunnen zijn vanaf het eiland Swains. Er gingen in totaal 10 radio-operators mee, waarvan 5 Nederlanders en 1 van de (Duitse) operators was tevens arts. Wel een veilig gevoel als je op een onbewoond eiland bent, heel ver weg van een ziekenhuis.

De zeereis er naar toe was voor de meesten geen plezier reis, zoals Ronald zei: De vissen werden veelvuldig gevoerd. Eenmaal aangekomen werden er 2 kampen ingericht met in totaal 17 antennes. De radio-operators werkten via een strak schema om zoveel mogelijk verbindingen op diverse banden te kunnen maken. De omstandigheden waren niet altijd even makkelijk, zo waren er bijvoorbeeld heel veel muggen waardoor sommige operators er op de foto’s en filmpjes als imkers uitzagen.

De activatie werd een groot succes en heel veel amateurs over de hele wereld werden blij gemaakt met de call W8S in het log. Ronald maakte er een prachtig verhaal van, ondersteund met vele foto’s en filmpjes en bezorgde de aanwezigen een prachtige avond! Respect voor de amateurs die een DX-peditie organiseren en zo menig amateur een mooie DXCC in het log bezorgen!