Recensie AH-730 tuner

Voor dat ik de review start van de ICOM AH-730 is het belangrijk te weten waarvoor ik hem gebruik. Wij wonen sinds de kinderen de deur uit zijn in een appartement in Rotterdam 40 meter ASL. Goede hoogte maar weinig ruimte voor antennes. Gelukkig zijn we eigenaar van een hoekappartement met twee terrassen (in normaal Nederlands balkons).

De antenne voor HF is een eind-gevoede draad van bijna 14 meter lengte. De draad hangt vrij boven de grond tussen de twee balkons gespannen. Ik ben een liefhebber van de digitale modes, voornamelijk FT8 en FT4 op dit moment. Normaal gesproken was het afstemmen van de draad geen probleem. Ik gebruik een 9:1 UNUN en het vermogen was eigenlijk nooit hoger dan circa 25 Watt uit de ICOM IC-7300. De tuner van de IC7300 stond in de Emergency mode en was in deze mode in staat de set overal 50 Ohm te laten zien.

Met het toenemen van de populariteit van FT8 en de komst van bijzondere DX in deze mode steeg het gemiddelde uitgangsvermogen van de amateurs substantieel. Een liniair komt er eenvoudigweg niet in hier, maar QRP werken in FT8 werd een steeds grotere uitdaging. De tuner van de IC7300 met 100 Watt is voor mijn werk suboptimaal. Ik kon drie banden gebruiken. Diverse automatisch tuners geprobeerd. Dan wordt al snel duidelijk dat elke leverancier van tuners adverteert in Peak Envelope Power (PEP). En dat is nu jammer want dan is die 100 Watt tuner geschikt voor 30 Watt digimodes en die mooie 300 Watt autotuner zou 75 Watt aan moeten kunnen. Probleem echter met alle tuners, ook die mooie 300 watt tuner, gebruiken ferriet kernen die te klein zijn en verzadigd raken bij continue vermogen.

Uiteindelijk eindigde ik met een 9:1 UNUN van 2,5 kW (ja dat is kilo Watt) van HyEndFed en een Ameritron handtuner van 3 kW. Dat werkte prima, met 100 Watt eindelijk geen verzadiging meer en de tuner is ruimschoots in staat om de IC7300 50 Ohm te laten zien op alle banden. Nadeel was dat mijn bureau in de shack vol stond en de IC7300 in het niet viel bovenop de tuner. Geen gezicht, dat moest anders en ik wilde het automatisch laten werken.

Ik keek al met een schuin oog naar een peperdure Amerikaanse autotuner, tot de ICOM AH-730 gepresenteerd werd door ICOM het afgelopen jaar. Maximum power 150 Watt en 100% dutycycly, speciaal voor de digimodes, zo luidt de advertentie. Van die 100 en 150 Watt werd ik achterdochtig maar ICOM Japan verzekerde mij dat het werkt, zolang de lengte van de eind gevoede draad maar langer is dan 7 meter en van ongelijke halve golflengte is voor de band waarop je hem gebruikt. Wel dat was hier al het geval want die laatste voorwaarden zijn geen rocket science. Lees de bouwinstructies voor de EndFed antenne er maar op na.

De stoute schoenen aangetrokken, de ICOM AH-730 besteld en geïnstalleerd. Tunen van mijn bijna 14 meter lange draad is geen probleem. Alle banden van 10 – 160 meter zijn bruikbaar en de IC7300 ziet een SWR van 1:1 en kan zijn volle vermogen leveren. Natuurlijk wordt efficiëntie van de antenne minder op de lagere banden, dat is logisch. Maar een sub-optimale antenne is altijd nog beter dan in het geheel geen antenne.

In FT8 treedt op geen van de banden verzadiging op van de gebruikte ferriet materialen in de tuner (de SWR loopt niet op bij lange FT8 uitzendingen). Uiteraard niet getest in WSPR mode want je hebt een gaatje in je hoofd als je met 100 Watt een WSPR-signaal in de lucht zet. Dat er bij 100 Watt FT8 gebruik geen verzadiging optreedt verbaast mij het meest. Toegegeven de tunerkast is van een behoorlijke omvang, maar die hangt buiten daar heb ik geen last van. ICOM heeft ervaring met het maken van tuners voor nautisch gebruik dus het ontwerp is degelijk en 100% waterdicht. De tuner staat op automatisch en PTT gestuurd. Dus snel schakelen naar een andere QRG en gelijk in de lucht komen is een fluitje van een cent. Ben best tevreden en de tijd zal leren of de boel heel blijft, maar ergens maak ik mij daar geen zorgen over.

73, Frans PA0FBR