QSL kaarten

201312-QSL-BureauEen mooie afsluiting van een verbinding is voor veel amateurs de QSL kaart. Binnen deze regio (QSL regio 12) worden er maandelijks meerdere kilo’s via het Dutch QSL Bureau verzonden en ontvangen voor leden van de Veron en VRZA.

QSL kaarten komen voor in vele soorten en maten. Het laatste is vaak een probleem bij de verwerking van grote stapels inkomende en uitgaande QSL kaarten. Binnen IARU-verband is afgesproken dat QSL kaarten het standaard formaat moeten hebben van 9 x 14 centimeter. Kaarten die groter zijn, kunnen snel beschadigen of worden zelfs op maat gesneden waardoor essentiële informatie weg kan vallen. Denk hier dus aan bij het maken of bestellen van QSL kaarten!

Leden van de Veron en VRZA kunnen kostenloos gebruik maken van het QSL Bureau. Voor QSL regio 12 worden de QSL kaarten verspreidt via VAD en DEC en kunnen op de afdelingsavonden ingeleverd en opgehaald worden.
Op dit moment worden er nog veel inkomende QSL kaarten verwerkt voor amateurs die geen lid zijn van de Veron of VRZA. De kosten hiervan komen echter wel voor rekening van deze verenigingen.
Er is daarom besloten om QSL kaarten van niet-leden in de toekomst niet meer te verwerken. De enige manier om gebruik te maken van het Dutch QSL Bureau is dus door lid te zijn van de VRZA of de Veron!

Op dit moment wordt er een controle uitgevoerd van alle calls in het bestand en er wordt gewerkt aan een koppeling met de ledenadministraties van de Veron en de VRZA. Via de website https://dqb.veronvrza.nl kan je controleren of je bij de juiste QSL Regio staat geregistreerd. Een wijziging kan je ook eenvoudig doorgeven via centraalbureau@veron.nl.

Belangrijk op dit moment is om goed inzicht te krijgen in calls en luisternummers die je in het verleden hebt gebruikt. Deze dienen allemaal gekoppeld te worden aan je huidige call.
Een verzoek dus aan alle amateurs van QSL Regio 12 om deze informatie door te geven aan de Regio QSL Manager Elmar PD3EM via het emailadres QSLmanager@pi4vad.nl

Om het sorteren van de vele uitgaande QSL kaarten te vergemakkelijken is het verplicht om de QSL kaarten gesorteerd aan te leveren. De sortering wordt gedaan op basis van de hoofd prefix van het land/QSL Bureau. Een paar voorbeelden: M en 2E bij G, RA bij UA, H2 bij 5B en JZ bij YB. Voor de USA zijn er op dit moment nog QSL bureaus per cijfer, dus W3, N3 en AA3 allemaal bij K3 sorteren. De verdere sortering is van 0 t/m 9 en A t/m Z.
Niet gesorteerde QSL kaarten worden niet meer verwerkt!

Een compleet overzicht is gemaakt door onze oosterburen, de DARC. Een kopie kan je hier downloaden.

Via de UBA is het programma QBuS te downloaden dat na het intikken van een call of prefix aangeeft wat het juiste QSL Bureau is en onder welke prefix het gesorteerd moet worden. Ook kan je er o.a. QSL Managers mee opzoeken. Download het programma hier.