QSL kaarten

Een mooie afsluiting van een verbinding is voor veel amateurs de QSL kaart. Binnen deze regio (QSL regio 12) worden er maandelijks meerdere kilo’s via het Dutch QSL Bureau verzonden en ontvangen voor leden van de Veron en VRZA.

QSL kaarten komen voor in vele soorten en maten. Het laatste is vaak een probleem bij de verwerking van grote stapels inkomende en uitgaande QSL kaarten. Binnen IARU-verband is afgesproken dat QSL kaarten het standaard formaat moeten hebben van 9 x 14 centimeter. Kaarten die groter zijn, kunnen snel beschadigen of worden zelfs op maat gesneden waardoor essentiële informatie weg kan vallen. Denk hier dus aan bij het maken of bestellen van QSL kaarten!

Leden van de Veron en VRZA kunnen kosteloos gebruik maken van het QSL Bureau. Voor QSL regio 12 worden de QSL kaarten verspreidt via VAD en DEC en kunnen iedere week op de afdelingsavonden ingeleverd en opgehaald worden.

Via de website https://dqb.veronvrza.nl kan je controleren of je bij de juiste QSL Regio staat geregistreerd. Een wijziging van regio of call kan je ook eenvoudig doorgeven via centraalbureau@veron.nl. Geef daar ook door als je geen kaarten wilt ontvangen!
Verder kan je aan onze regionale QSL Manager Elmar PD3EM aangeven of je je QSL kaarten bij VAD of DEC wilt ontvangen, dan kan daar bij het sorteren rekening worden gehouden. Geef ook eventuele oude of speciale calls door.

Om het sorteren van de vele uitgaande QSL kaarten te vergemakkelijken is het verplicht om de QSL kaarten gesorteerd aan te leveren. De sortering wordt (alfabetisch) gedaan op basis van de hoofd prefix van het land/QSL Bureau.

Een paar voorbeelden: calls beginnende met M en 2E worden bij G gesorteerd, RA hoort bij UA, P3 bij 5B en JZ bij YB. Voor de USA zijn er op dit moment nog QSL bureaus per cijfer, dus W3, N3 en AA3 allemaal bij K3 sorteren maar KP4 en KL7 zijn aparte landen dus die niet bij K4 of K7 sorteren. En uiteraard amateurs die vanuit het buitenland werken sorteren bij de home-call (dus bijvoorbeeld LX/PA3DUU sorteren bij PA).
De verdere sortering is van 0 t/m 9 en A t/m Z. Niet gesorteerde QSL kaarten worden niet meer verwerkt!

Een compleet overzicht is gemaakt door onze oosterburen, de DARC. Een kopie kan je hier downloaden. Hierin kan je eenvoudig zien welke prefix waarbij hoort.

Let ook op bij het schrijven van je kaarten dat het land nog wel een QSL Bureau heeft. Vaak worden er bijvoorbeeld QSL kaarten aangeleverd voor Marokko (CN) of Saudi Arabië (HZ) maar in die landen is geen QSL Bureau (meer). Zie de IARU Website voor de actuele lijst.