Mills On The Air 2024

foto: Bas ‘t Hoen – PA5BAS

De weersverwachting zag er goed uit: zon, 22 graden en een klein beetje wind. Heerlijk weer dus voor de Nationale Molendag en voor ons als radioamateur daaraan gekoppelde internationale evenement Mills On The Air. Veel radioamateurs in binnen- en buitenland waren hartelijk welkom in of bij een molen om van daaruit kontakten te leggen met radioamateurs in andere molens.
Eerder de afgelopen week kwamen de bezorgde berichten naar buiten over flinke uitbarstingen op de zon die richting de aarde kwamen. En wie had gedacht dat in de nacht van vrijdag op zaterdag de Kp-index 9 was en het Noorderlichting tot in Italië zichtbaar was. Ook de Nederlandse (social) media stonden vol met prachtige foto’s van het Noorderlicht. Mede hierdoor was de verwachting op basis van alle solar-data een totale radio-blackout op HF.

PD0ARI bij de Scheiwijkse molen

Arie PD0ARI ging ‘s ochtend al vroeg op pad en was het eerste klaar voor de Molendag. Arie had zoals altijd zijn vaste stek bij het bankje vlak bij de Scheiwijkse molen in Hoornaar. Een mooie plek die garant staat voor veel aanloop en leuke eye-ball QSO’s.
Deze molen is in 1638 gebouwd, dit nadat men besloten had een oude, bouwvallig geworden wipmolen op deze plek, te slopen. Deze molen is bijna 350 jaar in gebruik geweest en in 1974 door het polderbestuur buiten bedrijf gesteld.
De Scheiwijkse Molen is in dat jaar overgedragen aan de SIMAV en sinds die tijd wordt er alleen nog op vrijwillige basis bemalen.

Voor de tweede keer was Rob PA3BXR samen met wat clubgenoten weer welkom bij molenaar Adrie en zijn Middelmolen in Molenaarsgraaf. Een molen die door de ligging wat minder makkelijk door het publiek gevonden wordt maar wel mooi ligt en waar we prima een EndFed voor HF kwijt kunnen en in de kap een vertical voor VHF kunnen neerzetten.

de Middelmolen met PA6MM geactiveerd

Natuurlijk was het eerste QSO vanuit Molenaarsgraaf met PD0ARI/mill in Hoornaar.
Net als vorig jaar hebben we de speciale call PA6MM weer gebruikt. Deze staat natuurlijk voor de naam Middelmolen Molenaarsgraaf. Deze molen is waarschijnlijk gebouwd in 1655 en is de enige van de 3 molens die is overgebleven om dat stuk polder droog te houden. De Middelmolen is al sinds eind jaren 60 in bezit van de SIMAV.

Als PA6MM zijn we actief geweest op HF en VHF. Door het noorderlicht van de afgelopen nacht waren er op HF alleen wat radio contacten mogelijk op 20 meter. De andere banden waren doodstil. Verder zijn er een hoop verbindingen gemaakt op 2 meter met veel Nederlandse stations maar door de digitale modes daar ook met wat stations in DL en ON.

Ondanks de slechte condities kunnen we terugkijken op een erg leuke en geslaagde dag en kijken nu alweer uit naar de Molendag van 2025!