JOTA bij Panoord

Komende weekend, vrijdag 14 en zaterdag 15 oktober is ook bij Scouting Panoord in Zwijndrecht de Jamboree On The Air (JOTA).

Radioamateurs van over de hele wereld ondersteunen scoutinggroepen bij het contact leggen ‘door de lucht’ met andere scoutinggroepen.
In Nederland zijn tijdens de Jota 139 scoutinggroepen actief. Scouting Panoord is, ondersteund door 4 radioamateurs onder de call PA3FHI/J vanuit Zwijndrecht actief op HF, 2 meter en QO-100.  Op 2 meter zowel in spraak als ook in SSTV.

Tijdens 3 workshops in de afgelopen weken hebben 6 scouts ‘training’ gehad zodat zij onder toezicht van een zendamateur zelfstandig een QSO kunnen maken met een ander JOTA-station.  Tijdens deze workshops is de Q-code, het NATO spel-alfabet, frequentie en golflengte, UTC, en het maken van een echt QSO aan bod geweest. Twee Franse tegenstations namen tijdens de laatste workshop ruim de tijd voor de QSO training waarbij met name het spelalfabet geoefend werd.

Voor het echte werk hebben een 10 tal andere scouts een toren gebouwd waaraan  komende vrijdag de antenne bevestigd wordt.  De officiële opening is op vrijdagavond 22:00 uur lokale tijd. Naast QSO’s maken gaan zaterdagochtend de circa 200 jeugdleden allerlei spelactiviteiten doen in en rond het clubhuis.

Geheel uniek is de samenwerking tussen Scouting Panoord en de lokale omroep ATOS RTV. dit jaar is er op 15 oktober van 09:00 tot en met 12:00 is er een speciale uitzending. Tijdens deze uren zullen er vrijwilligers van Scouting Panoord een radio programma verzorgen vanuit de studio van ATOS RTV, van daaruit wordt er live geschakeld met Scouting Panoord en zullen er interviews zijn met leden van Scouting Panoord. ATOS radio is de beluisteren op 106.1 FM.

Vanuit onze afdeling zijn Peter PD1AJJ, Rob PA3BXR, Fred PA3FHI en Fred PA3GDG betrokken bij alle voorbereidingen en ook komend weekend natuurlijk te vinden bij Scouting Panoord. Het clubhuis is te vinden aan het Groot Karreveld 10 in 3335 KB Zwijndrecht.