Special call PD50VOP

Vanaf vandaag is een van onze afdelingsleden weer actief met speciale roepletters voor een eerbetoon aan de zeezender Voice of Peace.

Arie Rietveld (PD0ARI) is al van jongs af aan gefascineerd door de zeezenders Radio Veronica, Radio Noordzee Internationaal en alle andere zendschepen. Hij luisterde niet alleen naar ze, maar ging ook materiaal zoals T shirts, stickers en hitlijsten van de zeezenders verzamelen.

Door Radio Noordzee is hij met korte golf luisteren begonnen waarna hij later uiteindelijk zendamateur werd. Zendamateurs mogen voor bijzondere gelegenheden speciale roepletters aanvragen en omdat het 26 mei 2023 vijftig jaar geleden is dat de Voice of Peace de uitzendingen vanaf een schip op de Middellandse zee startte gaat hij vanaf die dag de roepletters PD50VOP gebruiken.

De eigenaar van het zendschip Abie Nathan had één groot doel: met de radio uitzendingen een groot publiek bereiken en zo vredesboodschappen over het hele Midden-Oosten gebied verspreiden. Het radiostation zond 20 jaar lang populaire muziek uit, gepresenteerd door meestal Engelse dj’s doorspekt met jingles en vredesboodschappen. Het station werd erg populair en Abie Nathan kreeg met de Voice of Peace miljoenen luisteraars. In 1993 zijn de uitzendingen gestaakt.

Arie heeft in zijn zeezender-verzameling ook diverse items van dit zeer memorabele station. Het meest trots is hij op een brief die hij teruggestuurd heeft gekregen van een dj van de Voice op Peace als reactie op een luisterrapport dat Arie naar het schip had gestuurd.

De call PD50VOP wordt tot het eind van het jaar gebruikt. Arie komt uit op 10, 20 en 40 meter, zowel in phone als digitaal en hij hoopt tijdens deze verbindingen weer wat leuke zeezender-anekdotes te horen. Ter herinnering is een mooie Voice of Peace QSL kaart gedrukt.