Voorjaarsvelddag 2018

Zaterdag 02-06-2018 is er letterlijk een ‘drive-in’ velddag georganiseerd, plaats van handeling was een parkeerplaats tussen de Slingelandse Plassen ter hoogte van Goudriaan. Deze plaats was gescout door Ernst (PE1PLZ) en Ewoud (PD3WDK) en in de praktijk blijkt het inderdaad een uitstekend geschikt terrein te zijn voor onze activiteiten. (Verharde) ruimte genoeg om naar hartelust te experimenteren in een storingsvrije omgeving.
Ewoud en Fred (PA3GDG) waren als eersten aanwezig, Arie (PA3DUU) en Ernst volgden later. Ewoud was met zijn radiocamper aanwezig en bood ons eerst een kop koffie aan waarna een ieder met zijn experimenten aan de gang ging. Later in de middag kwam ook Jan (PD7JK) een kijkje nemen.
Ernst ging aan de gang met zijn (zeer handzame en geheel demonteerbare) pompmast en al snel was hij in de lucht op 40m met een eigenbouw W3DZZ antenne.
Anders was het bij Fred en Arie, zij hadden als doel een verticale 40m deltaloop te bouwen en op te hangen aan een 12 meter hoge militaire mast bestaande uit 10, 1,20 meter lange glasfiber delen. Voor het omhoog trekken van de mast hadden ze hetzelfde principe bedacht als F8FKI. (hefboomprincipe). Na meerdere pogingen en het breken van 2 mastdelen zijn ze terug gegaan naar het plan van Fred. Eerst bouwden ze een metalen hulpmast die getuid werd en waaraan een andere aluminium pijp bevestigd werd waardoor de militaire mastdelen omhoog geschoven konden worden zodat ze eenvoudig gestapeld konden worden. Super simpel en makkelijk te realiseren.
Daarna werd met 41,9 meter luidsprekersnoer een deltaloop gemaakt en in de 8,5 meter hoge mast gehesen. De SWR op 7.070Mhz was 1:1.9 en warempel hebben we ook nog een paar verbindingen kunnen maken. (terwijl het eigenlijk een band is die alleen maar bij donker bruikbaar is). Duidelijk was wel dat Edwoud met zijn HyEndFed antenne veel sterkere signalen ontving dan Fred met de 40m Deltaloop. Dat is een goed teken, de deltaloop in deze vorm staat bekend als een echte DX antenne.
Met deze ervaringen hebben we de antenne weer netjes opgeborgen om hem tijdens de najaarsvelddag weer uit het stof te halen om er dan wel DX mee te kunnen werken. Ondanks het gering aantal deelnemers (HamRadio Friedrichshafen/vakantie) was het een zeer aangename dag en zeker weer voor herhaling vatbaar.

Alle foto’s (c) Ewoud PD3WDK