Storingen zoeken

Het  ‘Ontvangst op Afstand’ project loopt al een tijdje, achter de schermen wordt er hard gewerkt om alles optimaal te laten werken. Afgelopen zaterdag zijn een vijftal leden van onze afdeling op onderzoek uit geweest.

We nemen op de KiwiSDR een aantal storingen waar, sommige hiervan zijn van OTH radars of andere zaken die niet op de amateur banden thuis horen, hier kunnen we helaas niks aan doen. Andere storingen zijn mogelijk veel lokaler, daarvan is het de sport deze zo veel mogelijk op te lossen. We konden de ontvangst van de SDR een stuk verbeteren door de coax een aantal malen rond een stuk ferriet te wikkelen, we gaan verder onderzoeken of er met een goede common mode choke nog meer winst behaald kan worden. Verder hebben we alle voeding snoeren in de kast voorzien van ferriet.

De ontvanger staat op het moment nog op een tijdelijke locatie, vlak ernaast hangt ook een schrikdraad installatie. Dit is goed waar te nemen op de SDR, wanneer deze actief is. We willen daarom de ontvanger gaan verplaatsen naar een plek nog verder van de bewoonde wereld af. Het lijkt er op dat op de nieuwe locatie nog minder storing is, en het schrikdraad is er niet meer te horen. Deze verplaatsing willen we in het voorjaar gaan realiseren.

Voor nu hebben we weer een mooi resultaat geboekt! De ontvangst is nu al beter dan bij menig amateur thuis en we verwachten met de verplaatsing in het voorjaar nog een stap voorwaarts te maken.