PACC 2014

Inmiddels is iedereen weer een beetje bijgekomen van de PACC Contest van het afgelopen weekend.Gedurende 24 uur waren er voor de afdeling twee zenders permanent in de lucht. Ook dit jaar opereerde het clubstation PI4VAD weer vanuit Ottoland.
DSCF9417K

 

e voorbereidingen voor de PACC waren al een aantal weken geleden begonnen. Er werd een bezoek gebracht aan de locatie om het plan voor de antennes te bekijken en door te spreken. Het plan was compleet: Een eindgevoede draad voor 160 en 80 meter, een FD-4 voor 80 tot 10 meter, Een HyEndFed voor 40, 20 en 10 meter en een Hexbeam voor 20, 15 en 10 meter. Het lijkt wel een velddag maar ook voor de contest moet dat genoeg zijn.

De tweede etappe van de voorbereidingen bestond uit het samenstellen van de complete setup. De antennes waren we al snel uit en eigenlijk was de vraag wat we in de twee shacks gingen gebruiken ook al vrij snel beantwoord. Daarna was het tijd voor de IT-goeroes van de afdeling om het netwerk en de laptops te configureren en te voorzien van de laatste software.2014-PACC-mast

Op vrijdagmiddag werden de eerste fysieke werkzaamheden in Ottoland verricht. En zoals het al een aantal dagen in de weersverwachting zat: veel regen en veel wind! Een natte bedoeling dus waarbij we met het opzetten van de antennes in het weiland soms tot onze enkels in het (regen)water stonden. Tegen het eind van de middag stonden de eerste antennes en masten.
De volgende ochtend om 9 uur werd er weer in Ottoland verzameld en werd de laatste hand gelegd aan alle antennes en werden er weer de nodige meters coax uitgerold.

EKL_8207Terwijl er buiten nog verder werd gewerkt ging men ondertussen ook binnen aan de slag om de twee shacks in te richten. De zenders werden aangesloten, laptops opgestart en de laatste settings voor het netwerk en de koppelingen gecontroleerd en getest.

EKL_8197Anderhalf uur later klonken er uit twee shacks bijna synchroon CQ Contest en dah-di-dah-di dah-dah-di-dah
Ondertussen werd het steeds drukker in Ottoland met operators, clubleden en andere geïnteresseerden. In de shacks werd hard gewerkt om zoveel mogelijk QSO’s te maken en daarbuiten was het voor de overigen tijd voor gezellige Eyeball QSO’s. Maar ook in de shacks was het druk met amateurs en amateurs in spé. De PACC is bij onze afdeling ook een mooie gelegenheid om van de meer ervaren contesters te leren hoe je in een contest te werk gaat.

DSCF9441KOndanks dat we zoveel mogelijk QSO’s willen maken, doet de afdeling niet mee om te winnen maar vooral voor de onderlinge gezelligheid. Daarom worden de zenders om (bijna) klokslag 18 uur verlaten om aan tafel te gaan en met zijn allen te genieten van een overheerlijke Chinese maaltijd. En het moet niet gekker worden bij de afdeling….. er worden zelfs kaarsjes op de grote eettafel gezet.

Met een goed gevulde maag wordt er na het eten weer hard verder gewerkt in de twee shacks. We merken wel dat het moeizamer gaat als vorig jaar met veel minder pile-ups en hierdoor meer roepen en tragere rates. Een aantal mensen gaan een paar uurtjes thuis slapen terwijl anderen de nacht-shift voor hun rekening nemen. Ook gedurende de nacht en vroege ochtend gaat het niet hard met de QSO’s, het Aurora heeft duidelijk zijn effect op de banden. Het laatste deel van de contest gaat het weer iets harder en kunnen we uiteindelijk uitkomen op 840 QSO’s, 100 meer als afgelopen jaar.

Toen was het dus weer tijd om alles af te breken en op te ruimen….. Gelukkig gaat dat altijd een stuk sneller als het opbouwen en twee uur later lag alles weer in de auto’s en konden we dus gezamenlijk afsluiten met een bak koffie.

We kunnen weer terugkijken op een zeer gezellige en geslaagde PACC Contest. Er waren meer operators als afgelopen jaar actief en ook de bezoekers hebben zich prima vermaakt.

EKL_8229  EKL_8209

EKL_8202  EKL_8199

EKL_8197  EKL_8196

EKL_8208  DSCF9444K

DSCF9448K  DSCF9432K

DSCF9430K  DSCF9426K

DSCF9423K  EKL_8208

De afdeling dankt iedereen die zich heeft ingezet om dit weekend tot een succes te maken! De foto’s zijn gemaakt door Peter PD1AJJ en Ewoud PD3WDK.