Open Dag

Om omwonenden en andere geïnteresseerden kennis te laten maken met onze hobby heeft de afdeling zaterdag 29 april een Open Dag georganiseerd.

Het clubgebouw was omgetoverd tot een soort radio-informatie marktje en rond 10.30 uur kwamen de eerste bezoekers binnen. In een aantal kraampjes werden verschillende facetten van de radio hobby gepresenteerd.

De gehele dag werden er radio verbindingen gemaakt. Op de HF banden zijn 4 verbindingen gemaakt in SSB, 35 in RTTY (telex) en na 15.00 uur nog 26 QSO’s tijdens de Helvetia contest. Dit leverde 1 punt op voor het afdelingsklassement!

De jeugd was aan het solderen onder begeleiding van Ernst en Renco. Ook hebben een aantal jongeren hun eerste radio verbinding gemaakt met Ewoud die buiten in zijn camper een mobiel station had ingericht. Na de gemaakte radioverbinding, waarbij ze het spellings-alfabet gebruikten, kregen ze een certificaat en QSL kaart mee naar huis.

World Wide Flora Fauna (WWFF) is een wereldwijd award programma waarbinnen zendamateurs op pad gaan en radio-actief zijn vanuit een natuurgebied. Het is een programma dat al vele jaren actief is en waarbinnen elke dag meerdere stations actief zijn. Als activator geeft het je een mooi doel als je eens een keer /P actief wilt zijn – alleen of met een radiogroep. Je komt op hele mooie plekken in Nederland als je één van de natuurgebieden kiest voor je activiteit.
Omdat er wereldwijd een grote groep zendamateurs is die binnen dit programma “natuurparken sparen” om zo awards te halen, kun je bij goede condities een keer een pile-up meemaken vanuit de ontvangende kant. (Zie http://www.pa-ff.nl en http://wwff.co)

Summits on the Air (SOTA) is een Award programma voor radioamateurs en kortegolfluisteraars dat draagbare operaties in bergachtige gebieden aanmoedigt.
SOTA is zorgvuldig ontworpen om deelname mogelijk te maken door iedereen – niet enkel bergbeklimmers! Er zijn awards voor “activators” (zij die toppen bestijgen) en “chasers” (zij die in de warmte van hun radio shack blijven!). (Zie http://www.sota.org.uk)

Er was een grote verzameling QSL kaarten te bewonderen en er was ook informatie te zien over noodcommunicatie zoals bij de watersnoodramp en na de aardbeving in Nepal.

Uiteraard was er ook een VERON stand met veel informatie te vinden en bezoekers kregen de VERON radio-informatie krant mee naar huis. Er zijn een paar zeer geïnteresseerde mensen langs geweest waarvan we natuurlijk hopen dat ze de radio hobby gaan oppakken.  Ook was het erg leuk de jeugd zo actief en geïnteresseerd te zien, wellicht ook toekomstige radio amateurs!

De foto’s zijn gemaakt door Ewoud PD3WDK, Arie PA3DUU, Rob PA3BXR en Elmar PD3EM.