Molendag 2015

Mills On The Air is een erg leuk jaarlijks terugkerend radio evenement dat samen valt met de molendagen. Steeds meer zendamateurs trekken tijdens dit weekend naar een molen en activeren deze om zo de aandacht te vestigen op de molen maar ook om meer bekendheid over onze hobby te geven aan de bezoekers van de molens.

Vanuit afdeling 12 waren er zendamateurs actief opj een drietal locaties: de Scheiwijkse molen in Hoornaar, Kyck over den Dyck in Dordrecht en het Wisboomgemaal op het werelderfgoed Kinderdijk.

Vorig jaar was er behalve veel wind ook de nodige regen maar dit jaar bleef het gelukkig droog en waren de molenaars blij met de vele wind.

 

2015-molendag-007Hoornaar – PD0ARI/MILL

Arie was het eerste op pad gegaan en rond 08.00 uur lokale tijd maakte hij vanuit Hoornaar zijn eerste verbinding. De HyEndfed antenne deed hem weer versteld staan; binnen een uur stonden Australië en Nieuw Zeeland in het log en later kwam daar ook nog de USA bij!

Terwijl Arie zijn eerste QSO’s op 20 meter maakte als PD0ARI/MILL, zijn Rob en Elmar begonnen met het opzetten van de masten naast het gemaal voor de HyEndFed en eindgevoede draad.

2015-molendag-005Dordrecht – PA6DYCK
Om 9:00 uur verzamelde de crew van PA6DYCK zich voor de molen “Kyck over den Dyck” zodat zij voor de openingstijd klaar konden zijn met het opzetten van alles voor HF, VHF en UHF. De HyEndfed hing vanaf de stelling naar beneden en de X30 stond stevig vastgesjord op de stelling want er stond een stevige bries en de molen was vol in bedrijf.

Kinderdijk – PA6MK

Vanuit Kinderdijk werd er door Rob PA3BXR en Elmar PD3EM weer gewerkt onder de call PA6MK en na twee uurtjes opbouwen stond Arie als eerste in het log op 20 meter. Daarna is er verder gegaan op 40 meter waar veel leuke QSO’s werden gemaakt met Europese stations, waaronder ook veel molens.

Aanvankelijk leken de condities wat tegen te vallen maar al gauw maakte ook PA6DYCK de ene verbinding na de andere. De crew daar bestond uit Fred PA3GDG, Fred PA3FHI, Corné PD5CL, Renco PD1CV en Peter PD1AJJ.

Ondertussen was het een komen en gaan van belangstellende bezoekers uit binnen- en buitenland die veel interesse toonden in de activiteiten van de radio-zendamateurs. Ook kwamen verschillende “lokale” radio-zendamateurs een kijkje nemen bij een of meer door de afdeling geactiveerde molens. Het zal Arie niet verbazen als een van zijn bezoekers volgend jaar ook zendamateur is! Ook bleek een van de vrijwilligers in Kinderdijk al jaren zendamateur te zijn en wilde de hobby weer nieuw leven in gaan blazen.

In Dordrecht kwam ook de lokale omroep langs die een reportage heeft gemaakt:

 

De crews willen de vrijwilligers van molen “Kyck over den Dyck” en Werelderfgoed Kinderdijk bedanken voor hun gastvrijheid.