Antennebouw op DvdRA 2023

We kunnen terugkijken op een geslaagde workshop “antenne bouwen” vorig jaar op de dag van de radioamateur waar we een 4 elements yagi hebben gemaakt voor de 2 meterband. Ik heb jullie kennis laten maken met de polyfix elementklemmen en we hebben daarmee ruim 40 stuks antennes gebouwd. Ik heb daar veel plezier aan beleefd, zeker door de enthousiaste reacties van de deelnemers. Ik kreeg ook uit verschillend hoeken de vraag of er nog een vervolg zou komen volgend jaar. Wat mij betreft wel!

Wat gaan we deze keer doen?
Mede door meerdere vragen van vorig jaar gaan we een Yagi bouwen voor de 70 cm band. Allereerst moet mij iets van het hart, ik heb helaas afscheid moeten nemen van mijn zeer sympathieke en toegewijde assistent Piet PE1CBP. Piet is na een zeer kort ziekbed overleden begin dit jaar. Tegen de tijd van DvdRA hoop ik een nieuwe assistent te hebben gevonden, maar het lijkt er op dat ik die gevonden heb!

Maar nu die Yagi voor de 70 cm band. Het lag in de verwachting dat deze antenne wat betreft constructie exact eender zou worden als de antenne welke we voor de 2 meter hebben gemaakt in 2022. In het afgelopen voorjaar heb ik een paar proefexemplaren gemaakt nl. een 6 elements en een 9 elements versie, beide m.b.v. de polyfix element klemmen.
Resultaat was een zeer stevige antenne maar ook behoorlijk aan het gewicht en aan de prijs.
De korte elementen van een UHF antenne en de in verhouding behoorlijke stevige klemmen maken de antenne overdreven stevig maar ook onnodig zwaar.
Ik heb eens in mijn schuur gekeken naar een aantal UHF antennes welke ik bewaard heb uit mijn tijd als TV antenne installateur. Een prachtige constructie van Siemens viel af omdat deze op zo’n workshop in de benodigde tijd niet gerealiseerd kan worden. Een constructie van TEWEA * uit de 50’er jaren bleek uiteindelijk de juiste oplossing te bieden.
Behalve de dipool zijn de elementen door de ronde boom gestoken en vastgeklemd wat een zeer strakke en wat gewicht betreft een prima resultaat oplevert. Om de gaten op de juiste wijze in een lijn in de ronde boom te boren is niet makkelijk zo niet onmogelijk en om die reden is een boormal noodzakelijk.
De boormal is inmiddels klaar en functioneert prima en het eerste proefexemplaar op de TEWEA manier is gereed. Het benodigde materiaal is in bestelling, het kan er maar beter op tijd zijn is mijn idee.

De Yagi antenne die we gaan maken is een 9 elements naar model van Tonna, heeft een ronde boom van 18 mm. en elementen van rond 6 mm. staf. De gevouwen dipool bestaat uit buis rond 8 mm en is voorzien van een ABS aansluitdoosje met een “N”chassisdeel en zal worden voorgemonteerd (net als vorig jaar).
Maar nu het leukste, de antenne is te koppelen (als je dat wilt) aan de boom van de 2 meter Yagi die we vorig jaar gemaakt hebben. De mastklem verhuist naar het midden van de boom tussen het VHF en het UHF deel van de antenne, iets wat zeker niet nieuw is en toegepast in de 60’er jaren in de TV antenne wereld door o.a. fabrikanten als TEWEA en WISA, de bekende combi antennes met 2 dipolen.

Wat verwacht ik van de deelnemers: je moet een beetje kunnen meten, aftekenen en zagen. Ik zorg weer voor de begeleiding waar nodig. Zo gaan we net als vorig jaar weer een schitterende antenne maken.

Ik verwelkom u graag op de workshop in Zwolle.

Ruud v Gageldonk PD5GWR

*TEWEA staat voor Technisch Wetenschappelijke Apparatenfabriek Amsterdam.
Opgericht in 1927 en deze firma hield zich al vanaf het prille begin van de introductie van televisie en VHF radio (FM) bezig met de productie van de benodigde antennes die hiervoor noodzakelijk waren.
Een hele range antennes voor de VHF banden van zeer hoge kwaliteit waren reeds in productie en net als het Arnhemse WISA een toonaangevende en grote producent in Nederland.
Halverwege de 50’er jaren was al bekend dat verdere uitbreiding van het zenderpark niet mogelijk zou zijn zonder ook gebruik te maken van frequentieruimte in het UHF gebied, Amerika midden jaren 50 en West Duitsland ( ZDF) in 1960 gingen ons al voor.
Dat maakte dat TEWEA er als de kippen bij was om ook UHF antennes in productie te nemen, en die waren al net zo degelijk en duurzaam als de grotere VHF broers.
Voor de antenne die wij gaan maken op de dag van de amateur staat een 12 elements antenne voor kan. 21-35 UHF van TEWEA als voorbeeld (alleen wat de constructie aangaat), afmetingen zijn uiteraard net iets anders.