Workshop antennebouw

Tijdens de Dag van de Radio Amateur op zaterdag 28 oktober jl. verzorgde ons afdelingslid Ruud PD5GWR een workshop om een 70cm beam te bouwen. En deze workshop krijgt een vervolg bij onze eigen afdeling! Maar we beginnen om nog even terug te blikken op de DvdRA.

’s Morgens in alle vroegte zijn Corné PD5CL en ik met een volgeladen Chrysler PT Cruiser op pad gegaan richting Zwolle. We waren mooi op tijd om de spullen in de Hanzezaal neer te zetten en al snel kwamen de eerste deelnemers binnendruppelen. Ik had op veel meer deelnemers gerekend dus ook veel meer materiaal dan nodig bij me. Verdeeld over twee workshops hadden we 16 deelnemers, ik had gerekend op 50 dus er is wat materiaal over!

Het plan was om 2 typen antennes te bouwen, een 6 en een 9 elements yagi voor 70 cm. Bij het 9 elements type moest er gebruik worden gemaakt van een spindelpers en die begaf het helaas al heel in het begin. Letterlijk onder de hoge druk brak het gietijzeren frame in twee stukken dus daar waren we snel mee klaar om het zo maar te zeggen.

De werkwijze heb ik aan moeten passen en werd het toch een zeer geslaagde dag met enthousiaste deelnemers die allen met een prachtige antenne naar huis zijn gegaan. De antenne die we gemaakt hebben kan met een mastklem gemonteerd worden aan een mast maar ook met een verbindingsmofstuk aan de antenne-boom van de vorig jaar gebouwde 4 elements yagi voor 2 meter verbonden worden. Feitelijk een combie-antenne met 2 dipolen, een principe dat zeer bekend is uit de recente TV antenne wereld. Je kunt de antenne- delen ook nog 90 graden t.o.v. elkaar verdraaien met het oog op de gewenste polarisatie.

 

 

 

Ruud wil voor de afdeling een antenne workshop organiseren waarbij deelnemers een Yagi antenne kunnen bouwen voor de 70cm band. Ruud heeft in zijn werk als installateur van antennes enorm veel ervaring opgedaan die hij kan en graag wil delen. Er zal gebruik gemaakt worden van voorbereid materiaal zodat zelfs iemand met twee linker handen de workshop succesvol kan doorlopen en trots gebruiker zal zijn van de eigenbouw antenne.
Bij voldoende deelname aan de workshop volgt nadere informatie voor wat betreft de datum en (bescheiden) kosten. Gaarne aanmelden bij Ruud via e-mail pd5gwr@veron.nl