PACC / WPX Weekend

De PACC Contest is een jaarlijks terugkerend evenement, ook voor onze afdeling. Wereldwijd kijken vooral ook geëmigreerde Nederlanders naar ons uit om in een competitieve sfeer radioverbinding te maken met hun vaderland. Naast de PACC Contest nemen we dit jaar ook op secundaire basis weer deel aan de CQ WPX RTTY Contest.

Net zoals voorgaande jaren hebben we weer onderdak gekregen in het buitengebied van de Alblasserwaard. Na een eerdere voorbespreking van ons ‘aanvalsplan’ tijdens een clubavond zijn we vrijdagmorgen 09 februari om 9:00 uur aan de slag gegaan het opbouwen van het amateur-radiostation. Werkelijk alles moet van de grond af opgebouwd worden, een ¼ golf vertical voor de 80 meterband, een ¼ golf vertical voor de 40 meterband, een combi draadantenne voor de 40 en 80 meterband, een 17 meter hoge Clarkmast met de 2 elements yagi antenne en de inverted L antenne voor de 160 meterband erin. Deze laatste antenne heeft Lennart, PD5LKM, voor het eerst beproeft tijdens zijn Albanië DXpeditie, daarna verfijnt voor de WAE RTTY contest in Luxemburg en nu weer verder verfijnt voor gebruik tijdens de PACC Contest. Daarnaast is dit jaar voor het eerst ook de radio shack al op vrijdag ingericht. Dat kwam natuurlijk super goed uit, de CQ WPX RTTY Contest is een 48 uurs contest die al op zaterdagmorgen 01:00 uur locale tijd begint. En omdat ook alle antennes al op vrijdag operationeel waren werd er ook daadwerkelijk zaterdagmorgen 01:00 uur begonnen met contesten!

In de nachten is er over het algemeen minder aanbod aan tegenstations maar toch stonden er toen de nachtploeg op zaterdagmorgen afgelost werd al zo’n 150 verbindingen in het logboek. Daarna ging de RTTY contest in rap tempo door maar ondertussen startte om 13:00 uur locale tijd ook de PACC Contest. De start ervan verliep ontzettend stroef, het leek alsof er een dip in de propagatie opgetreden was. Na verloop van tijd ging dat toch wel weer lopen. Er werden verbindingen gemaakt in SSB (spraak) en CW (morse). Van competitie tussen die 2 modes was geen sprake, In CW werden vele malen sneller wereldwijde verbindingen gemaakt. Zo kon via de 80 meterband met 4 stations in Amerika en 1 station in Aziatisch Rusland verbinding worden gemaakt. Uiteraard werd zaterdagavond gezamenlijk van de maaltijd genoten, de befaamde Giessenburgse Chinees. Tot halverwege de avond kon er via de 20 meterband nog verbindingen gemaakt worden met Amerika, ook via de lagere banden werd er gestaag doorgewerkt met het maken van verbindingen

Ook kwamen er belangstellenden, waaronder meerdere jongeren, ons conteststation bezoeken. We lieten ze door middel van de koptelefoon kennismaken met Telex (RTTY), morse (CW) en spraak (PHONE) en lieten ze zien hoe de door ons gemaakte verbindingen vastgelegd werden het elektronisch logboek. Dit logboek dient er weer voor om onze contest score uit te kunnen rekenen en onze score wereldwijd te delen met andere conteststations. Ook konden wij en de bezoekers op een groot dashboard zien hoeveel radioverbindingen er gemaakt werden in welke mode, op welke banden, met welke continenten en door welke operator.

Toen brak de nacht aan, het aanbod van tegenstations nam langzamerhand af. RTTY bleek ook nu tijdens de nacht het meest productief, er werd weer met zo’n 100 stations verbinding gemaakt. Ook moesten onze antennes het die nacht opnemen tegen een zeer stormachtige wind.

Vroeg op de zondagmorgen werd de mooiste verbinding gemaakt met onze Inverted L antenne op 160 meter. Er werd in morse verbinding met een Amerikaan gemaakt, dus Lennart die antenne is ‘zeer geschikt’ bevonden! Voor alle duidelijkheid, door onze zenders werd voor RTTY 75 watt outputvermogen gebruikt, voor spraak en morse 100 watt. Zo tegen het middaguur werd de propagatie weer minder en minder en moesten onze reserves aangesproken worden.

Na 13:00 uur werd er begonnen met de ontmanteling van het station, om 16:00 uur keerde eenieder weer terug naar huis. We kunnen terugkijken op een zeer geslaagd en gezellig weekend contesten vanuit onze afdeling.

Onderstaand de resultaten van al onze inspanningen:
PACC Contest: 912 QSO’s, 183.475 punten
CQ WPX RTTY Contest: 552 QSO’s, 725.190 punten

Totaal zijn er dus 1464 radioverbindingen door ons gemaakt wat ons voor het zogenaamde afdelingsklassement 33 punten oplevert.

Het was een fantastisch mooi weekend bezig zijn met onze geweldige hobby!

Peter PD1AJJ heeft nog een leuk filmpje gemaakt van de PACC: