Zomerdag on tour

Zaterdag 28 augustus heeft VERON A12 de zendamateur-hobby gepromoot op de “Zomerdag on Tour” in Hendrik Ido Ambacht. Het was Fred PA3GDG die het bestuur attendeerde op deze dag waarop clubs en verenigingen zich mochten presenteren. Het A12 bestuur greep deze mogelijkheid met beide handen aan en via Fred kregen we een mooi  zaaltje in “Het Jeugdcentrum” tot onze beschikking.

Zaterdag rond 08:30 uur werd gestart met het opbouwen. Rob PA3BXR ging druk met zijn schotel setup aan de gang om de boel werkend te krijgen om “amateur communicatie via satelliet” te kunnen demonstreren. Fred PA3GDG ging direct aan de gang om een 40 meter lange Hy Endfed antenne over de naastgelegen vijver weg te spannen en daarna zijn set werkend te krijgen. Frans PA0FBR ging een hoekje opbouwen met diverse laptops om SDR ontvangst te kunnen demonstreren. Eén van de doelen was om te laten zien dat het niet duur of ingewikkeld hoeft te zijn om met de radiohobby te kunnen starten. Wat later kwam ons jeugdig lid Renco PD1CV met een klein tasje en klein antennetje binnen om te laten zien dat je met kleine/eenvoudige spullen ook prachtige facetten van de radiohobby kunt beleven (Tiny GS, ground station voor het volgen van satellieten). Arie PD0ARI bouwde een klein VERON promotiestandje op met informatiemateriaal over de VERON en de radiohobby en Fred PA3FHI was ook al vroeg aanwezig om hand en spandiensten te verrichten.

Onze eerste bezoeker deze dag was ons trouwe clublid Kees de Vries PA3CTC. Rond tien uur werden de stations actief. Rob en Fred gingen hun eerste verbindingen maken. Fred klaagde over de mindere propagatie maar maakte toch nog redelijk veel verbindingen in RTTY en FT8. Rob demonstreerde hoe hij via de satelliet verbindingen met andere zendamateurs maakte en gaf daarbij de nodige uitleg. Rob had thuis info over dit item op papier gezet die bezoekers mee konden nemen. Het was mooi om te zien hoe hij b.v. een verbinding met een amateur in Groningen maakte waarbij het radiosignaal 2x 35.000km aflegt om daar terecht te komen! Fred, als fanatiek contester, kon het niet nalaten om ondertussen ook nog aan een contest mee te doen onder het mom van “elk afdelingscontestpuntje telt”. Renco demonstreerde zijn tiny set up  om satellieten te volgen. Prachtig om te zien dat jeugdige mensen zoveel plezier aan deze hobby met bijna onbegrensde mogelijkheden beleven. A12 is erg trots op deze “youngsters on the air leden”!

De bezoekers waren erg geïnteresseerd. Erg leuk was een paar niet meer atieve radioamateurs te ontmoeten die ter plaatste toch weer helemaal enthousiast over de hobby werden. Het aller leukst was dat één bezoeker erg enthousiast was en vertelde met de hobby te willen beginnen en voor de Novice te gaan studeren!

Al met al was het een erg leuke dag, altijd leuk om met clubleden gezamenlijk iets te ondernemen. Het is ook erg leuk om de, voor vele mensen onbekende hobby, te mogen promoten. “Iets waar je het bestaan niet van weet kun je ook niet leuk vinden”. Een uitdaging dus voor alle zendamateurs; grijp de kansen om de mooie hobby te promoten! Rest mij nog de familie Bontenbal te bedanken voor hun gastvrijheid en catering.

Arie Rietveld, PD0ARI,