Fieldday region 1: PI4VAD/P en PA3GDG

De velddag begon eigenlijk al vorig jaar… hu? Jazeker, eigenlijk was het meer een voortzetting van vorig jaar. We waren toen in recreatiegebied ‘de Merwelanden’ te Dordrecht maar mochten daar niet ‘s nacht verblijven. Dat moest anders. Maar dan ook tevens op een andere plaats. Ver weg van welke storing dan ook. Die plek werd gevonden in recreatiegebied ‘SLINGELANDSE PLAS’ ergens in de Alblaserwaard.
Na verkregen toestemming van Staatsbosbeheer konden we plannen maken. Het 2 kW agregaat werd geregeld en ook de scouting tent van 6x5m kon worden opgehaald. De apparatuur was gewoon de clubset TS570 en een laptop met N1MM erop moest het gaan doen. Verder nog een station om met de RTTY contest mee te kunnen doen en nog een VHF doos.
Zaterdagmorgen was het dan zo ver. Na een paar uur zwoegen stond alles ruim op tijd gereed om te beginnen. De antennes: 160m, 80/40m, endfed, hex-beam en klaverblad, stonden of hingen gereed en om 3 uur LT werd de eerste verbinding gemaakt in SSB. De RTTY contest was al bezig dus daar waren ook intussen al een aantal qso’s gelogd.
Zo liep het door en werden ook de eerste bezoekers ontvangen. Omdat het een openbaar gebied betreft hadden we ook al de nodige gefronste wenkbrauwen gezien en uitleg gegeven aan hen die het durfde om dichterbij te komen en vroegen wat ‘hiervan de bedoeling was’.
Toen werd het nacht… koud! We waren vergeten om iets van kachels of zo mee te nemen. Nou ja zo’n grote tent electrisch verwarmen met slecht 1 a 1,5 kW (de rest van de energie moesten we tocht wel gebruiken voor de zenders) was misschien niet eens mogelijk geweest. En om met branders of zoiets te werken vonden we toch wat link. Dus… koud! Maar we hebben de nacht overleefd, afwisselen 1 operator aan het werk en de anderen slapend in een goede slaapzak. (we waren met z’n drieen).
De zon kwam op boven de plas en al gauw was het weer heerlijk warm. Een prachtig gezicht met die dampen op het wateroppervlak en de zon er boven doorheen schijnend. De watervogels ontwakend. Onze operator had op zo’n moment beter zijn mond kunnen houden om de adembenemende rust niet te verstoren. Maar het leven gaat door en de contest ook.
Toch, tegen de middag, hadden we er genoeg van. We hadden een voor ons aardige score en begonnen van het erg fraaie weer te genieten. Wat hadden we een geluk deze septembermaand. 1 klein buitje en de rest stralend contest weertje.
Na weer het nodig gezwoeg stond om 4 uur alles weer op de wagen en konden we terugkijken op een zeer geslaagde velddag. ‘s Avonds maar wat vroeger naar bed om nog wat slaap in te halen.

namens de crew van: PI4VAD/P,
Rob PA3BXR

operators: Rob, PA3BXR – Arie, PA3DUU – Fred, PA3GDG – Renco, PD1CV – Elmar, PD3EM
Oja, en ik moest nog van Arie vermelden dat hij op VHF de laatste jaren niet zo veel stations gehoord had als in dit weekeind. En dat op slechts een klaverblad antenne. (waarschijnlijk een hele goede antenne, hi)