PACC Contest 2020


Woensdag 5 februari in de namiddag: we krijgen in de gaten dat er op de PACC zondag 9 februari ruig weer op komst is. Volgens Marco Verhoef in het 8 uur journaal lijkt storm Ciara juist dan te gaan arriveren! Dat betekent een streep door alle gemaakte plannen voor de opbouw van het contest station in het buitengebied van de Alblasserwaard om in club verband deel te nemen aan de jaarlijks terugkerende Nederlandse PACC contest. Wereldwijd kijken radioamateurs (waaronder geëmigreerde Nederlanders) naar ons uit om tijdens deze PACC contest in een competitieve sfeer radioverbindingen te maken met hun vaderland. We besluiten in afgeslankte vorm deel te nemen aan de wedstrijd vanuit ons clubgebouw in Hardinxveld-Giessendam.

Leden worden d.m.v. een aanvullende nieuwsbrief en de aangepaste website op de hoogte gebracht. Vrijdagmiddag 7 februari krijgen antennes en de radio-shack van het clubgebouw een make-over. We gebruiken 2 transceivers naast elkaar: de IC-7300 (nieuwe clubset) voor RTTY en een Yaesu FT-950 voor SSB en CW. Op zeer beperkte hoogte hebben we als antennes beschikbaar: een TriBand Yagi voor 10, 15 en 20m, een kattensnor antenne voor 40 en 80m en een eindgevoede draadantenne van zo’n 30m lengte voor alle HF banden.

Zaterdagmorgen 8 februari om 6:00 uur zijn we gestart met de CQ WW RTTY (telex) WPX Contest waar we ook dit jaar weer op secundaire basis aan deelnemen. Daarna barst op zaterdagmiddag 13:00 uur het PACC geweld los. Al snel blijkt dat de resultaten ten opzichte van de voorgaande jaren in beide wedstrijden achterblijven. Logisch, we kunnen dit jaar niet beschikken over het uitgebreide DX antennepark op grotere hoogte wat we normaal gesproken in Ottoland opbouwen. Toch werkten we gestaag door en werden er verbindingen gemaakt in Phone, CW en RTTY. Mooi was te zien hoe Michel PA7MDJ met talloze CW verbindingen toch een gestage flow wist te realiseren; dat hadden we hard nodig met onze beperkte middelen!

Soms is het moeilijk maar ieder jaar onttrekken we ons toch even aan het wedstrijdgeweld om in alle rust gezellig met elkaar van de Chinese maaltijd te genieten. De beperkte ruimte zorgde ervoor dat we met z’n zestienen knus om één tafel konden zitten. Het was weer smakelijk en niet onbelangrijk ook weer heel gezellig! Als verrassing werden we ook nog getrakteerd op appeltaart met slagroom als toetje toe!

Ja, toen werd het nacht. Het aanbod van tegenstations nam af, rond half drie zondagnacht besloten we om thuis een paar uurtjes te gaan slapen om rond 10 uur weer terug te keren. Sommigen waren niet direct gaan slapen of zijn na enkele uren slaap alweer opgestaan om van thuis uit ook nog radioverbindingen te maken om punten te scoren voor het afdelingsklassement. Terwijl zondagmorgen de zuidelijke wind behoorlijk aan begon te trekken, hebben we nog een paar uurtjes de nodige verbindingen vanaf de club kunnen maken. Om 13:00 uur was het feest voorbij en was er inmiddels ook een lichtmast van de ijsbaan omgewaaid. Wat een natuurgeweld die storm…..

Dat er gehoor is gegeven aan de oproep in de Nieuwsbrief om vooral ook individueel vanuit thuis enkele contest verbindingen te maken blijkt wel uit onderstaande resultaten van het afgelopen PACC weekeinde. Ongelooflijk, wat een mooie activiteit vanuit onze afdeling!

Totaal zijn er dus 1748 radioverbindingen door ons allen gemaakt met 52 punten voor de VERON afdelingscompetitie. Nou dat betekent FEEST. Vorig jaar hadden we namelijk totaal 1923 qso’s gemaakt met 47 punten voor het afdelingsklassement. Uiteindelijk hebben we dus 5 punten meer gescoord wat betekent dat we op het moment van schrijven op een geweldige 6e plaats in de afdelingscompetitie staan met 174 punten. Ongekend (maar natuurlijk nog steeds voor verbetering vatbaar).

Ondanks dat de storm roet in het eten gegooid heeft, was het met de beperkte middelen die we tot onze beschikking hadden een fantastisch mooi weekend om met onze geweldige hobby bezig te zijn!

Iedereen die hieraan op wat voor manier dan ook een bijdrage geleverd heeft, bedankt! en ….. laat ons streven zijn ons volgend jaar opnieuw te verbeteren!